Literature Review: Bahan Alam yang Berpotensi sebagai Antidiabetes

Literature Review: Natural Ingredients that Have Potential as Antidiabetic

Authors

  • Novalinda Novalinda Laboratorium Penelitian dan Pengembangan Kefarmasian “Farmaka Tropis”, Fakultas Farmasi, Universitas Mulawarman, Samarinda, Indonesia
  • Mukti Priastomo Laboratorium Penelitian dan Pengembangan Kefarmasian “Farmaka Tropis”, Fakultas Farmasi, Universitas Mulawarman, Samarinda, Indonesia
  • Laode Rijai Laboratorium Penelitian dan Pengembangan Kefarmasian “Farmaka Tropis”, Fakultas Farmasi, Universitas Mulawarman, Samarinda, Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.25026/mpc.v14i1.595

Keywords:

Antidiabetic, Natural Ingredients

Abstract

Antidiabetes is a treatment that is currently much needed for diabetics, because the cost of treatment is getting higher, so it is recommended to use herbs as an alternative treatment. This study aims to determine natural ingredients that have the potential as antidiabetic. The method used is a systematic review by collecting, analyzing and summarizing 25 journals with the publication year 2016-2021 with keywords namely Antidiabetes, Natural Ingredients, and In Vivo. The results of the journal analysis are Beluntas leaves 0.9 mg/20 gBW, Kecombrang leaves 100 mg/kgBW, Keji Beling leaves 300 mg/kgBW, Kembang Bulan leaves 5.14 ml/200gBW, Kenikir leaves 1400 mg/200gBW, Mango leaves 105 mg /kgBW, Pucuk Merah leaves 100 g/kgBW, Rambutan leaves 50 mg/kgBW, Sambiloto leaves 40 mg/kgBW, Breadfruit leaves 600 mg/kgBW, Avocado seeds 150 mg/kgBW, Kebiul seeds 51mg/20gBW, Green Coffee Beans Arabica 400 mg/kgBW, Dates seeds 10 mL/day, Pumpkin seeds 720 mg/kgBW, Okra seeds 5,46 mg/gBW, Areca seeds 750 mg/kgBW, Buni bark 200 mg/kgBW, Faloak bark 150 mg /kgBW, Surian bark 150 mg/kgBW, Bilimbi fruit 750 mg/kgBW, Purple Sweet Potato fruit 150 mg/kgBW, Papaya flower 200 mg/kgBW, Pineapple peel 250 mg/kgBW and Black Garlic tuber 300 mg/kgBW with this optimal dose can reduce blood glucose levels.

References

Kementerian Kesehatan RI. 2014. InfoDATIN: Pusat Data dan Informasi Kementerian Kesehatan RI. Jakarta: Kementerian Kesehatan Republik Indonesia.

Putri, Tendri Ayu., Aceng Ruyani dan Enny Nugraheni. 2017. Uji Efek Pemberian Ekstrak Metanol Daun Beluntas (Pluchea indica L) terhadap Kadar Glukosa dan Trigliserida Darah Mencit (Mus Musculus) yang Diinduksi Sukrosa. Bengkulu: Jurnal Kedokteran Raflesia, Volume 3, Nomor 1.

Fitrianita, Afra., Yardi dan Ahmad Musir. 2018. Uji Efek Antihiperglikemia Ekstrak Etanol 70% Daun Kecombrang (Etlingera elatior) pada Tikus Sprague Dawley dengan Penginduksi Aloksan. Jakarta: Jurnal Ilmiah Farmasi 14 (1).

Palit, F., Tiwow, G., Maarisit, W., Karundeng, E., & Karauwan, F. 2018. Uji Aktivitas Antidiabetes Ekstrak Etanol Daun Keji Beling Stobilanthes Crispa (L.) Blume Pada Tikus Putih Rattus norvegicus Yang Diinduksi Aloksan. Biofarmasetikal Tropis, 1(1), 1-4.

Sasmita, Fithri Wening., Eko Susetyarini, Husamah dan Yuni Pantiwati. 2017. Efek Ekstrak Daun Kembang Bulan (Tithonia diversifolia) terhadap Kadar Glukosa Darah Tikus Wistar (Rattus norvegicus) yang Diinduksi Alloxan. Malang: Biosfera Vol 34, No 1.

Sahid, Ayu Prahartini Nur dan Etisa Murbawani. 2016. Pengaruh Bubuk Daun Kenikir (Cosmos caudatus) terhadap Kadar Glukosa Darah Tikus Diabetes diinduksi Streptozotocin. Semarang: Journal of Nutrition College, Volume 5, Nomor 2.

Permatasari, Sarah., Tri Cahyanto, Ayuni Adawiyah dan Risda Arba Ulfa. 2018. Pucuk Daun Mangga (Mangifera indica L.) Kultivar Cengkir sebagai Penurun Kadar Glukosa Darah. Bandung: Jurnal Biologi dan Pembelajaran Biologi Volume 3 Nomor 2.

Hasti, Syilfia., Emrizal dan Folas Susilawati. 2016. Uji Aktivitas Antidiabetes Ekstrak N-Heksana Daun Pucuk Merah (Syzygium myrtifolium Walp.) terhadap Mencit Putih Diabetes. Pekanbaru: PHARMACY Vol.13 No. 02.

Suliska, Nova, Sri Maryam dan Neng Leni. 2020. Efek Antihiperglikemia Ekstrak Etanol Daun Rambutan (Nephelium lappaceum L.) pada Mencit Jantan (Swiss Webster) dengan Metode Induksi Glukosa. Bandung: Journal of Medicine and Health Vol. 2 No. 6.

Mardiansyah, Rhara Aulia. 2020. Pengaruh Efek Ekstrak Sambiloto terhadap Penurunan Kadar Glukosa Darah Tikus Putih yang Diinduksi Streptozotocin. Lampung: Jurnal Medika Hutama Vol 02 No. 01.

Sani, Fathnur K., Agung Giri Samudra dan Widiawati Oktarina. 2017. Pengaruh Air Rebusan Daun Sukun (Artocarpus altilis) terhadap Kadar Gula Darah Mencit Putih Jantan yang Diinduksi Glukosa. Bengkulu: Jurnal Ilmiah Ibnu Sina 2 (1).

Alief, Clarence Marks dan Jojor Lamsihar Manalu. 2020. Perbandingan Efektivitas Dosis Ekstrak Biji Alpukat yang Diproses dengan Milling terhadap Penurunan Kadar Gula Darah pada Tikus. Jakarta: Damianus Journal of Medicine Vol.19 No.1.

Sani, Fathnur K. dan Agung Giri Samudra. 2017. Uji Efek Antihiperglikemik Air Seduhan Serbuk Biji Kebiul (Caesalpinia bonduc (L) Roxb) pada Mencit Jantan yang Terbebani Glukosa. Bengkulu: Jurnal Ilmiah Ibnu Sina, 2 (2).

Hamdani, Irawati dan Salfauqi Nurman. 2020. Ekstrak Etanol Kopi Hijau Arabika (Coffea arabica L.) sebagai Antihiperglikemi pada Mencit (Mus musculus). Banda Aceh: Jurnal Kefarmasian Indonesia 10 (2).

Hasan, M., dan Mohieldein, A. 2016. In Vivo Evaluation of Antidiabetic, Hypolipidemic, Antioxidative activities of Saudi Date Seed Extract on Streptozotocin Induced Diabetic Rats. Journal of clinical and diagnostic research: JCDR, 10(3).

Suwanto, Mono Pratiko Gustomi dan Rochmah Kurnijasanti. 2020. Potensi Ekstrak Etanol Biji Cucurbita moschata terhadap Kadar Malondehaldehid Mencit Model Diabetes. Gresik: Indonesian Journal of Human Nutrition Vol. 7 No. 1.

Munawwarah, Zulvia Faridatul., Rahmat A.H. Wahid dan Nurul Marfu’ah. 2019. Uji Efektivitas Seduhan Kopi Biji Okra (Abelmoschus esculentus) terhadap Penurunan Kadar Glukosa Darah pada Mencit yang Diinduksi Aloksan. Ngawi: Pharmaceutical Journal of Islamic Pharmacy.

Antaryani, Dewi., Joni Tandi dan Ronaldy Nobertson. 2019. Efek Ekstrak Biji Buah Pinang terhadap Gambaran Histopatologi Pankreas Tikus Putih Diinduksi Streptozotocin. Palu: Farmakologika Jurnal Farmasi Vol XVI No.2.

Sukadana, S. R. Santi, I. M. dan N. W. I. Paramitha. 2020. Potensi Ekstrak Kulit Batang Buni (Antidesma bunius L. Spreng) untuk Menurunkan Kadar Glukosa Darah Tikus Wistar Hiperglikemia. Bali: Jurnal Kimia (Journal of Chemistry) 14 (1).

Fernandez, Stefany dan Elisabia Edel. 2017. Pengaruh Pemberian Ekstrak Etanol Kulit Batang Faloak (sterculia sp.) terhadap Penurunan Kadar Glukoasa Darah yang Diinduksi Glukosa. Kupang: Jurnal Info Kesehatan Vol. 15 No.1.

Theresia, Rori., Syamsul Falah dan Mega Safithri. 2017. Aktivitas Antihiperglikemia Ekstrak Kulit dan Daun Surian (Toona sinensis) pada Tikus Diabetes (Sprague-dawley) yang Diinduksi Streptozotocin. Bogor: Jurnal Gizi Pangan 12(3).

Masaenah, E., & Annisa, F. R. 2019. Aktivitas Ekstrak Etanol Buah Belimbing Wuluh (Averrhoa bilimbi L) Terhadap Penurunan Kadar Glukosa Darah Mencit Jantan (Mus musculus). Jurnal Farmamedika (Pharmamedika Journal), 4(2), 37-47.

Pratiwi, Annisa., Yustini Alioes dan Dinda Aprilia. 2020. Pengaruh Ekstrak Ubi Ungu terhadap Glukosa Darah dan MDA Hepar Tikus Hiperglikemia. Padang: Jurnal Ilmu Kesehatan Indonesia Vol. 1 No. 2.

Marpaung, Febri Sri., Ester Juanita br. Tampubolon, Muhammad Insan Andika, Yolanda Eliza Putri Lubis, dan Maya Sari Mutia. 2021. The Effectiveness Test of Papaya (Carrica Papaya L) Flower Extract on Blood Sugar Level of The Sucrose-Induced Male Mice (Mus Musculus L.). Medan: Biospecies Vol 14. No 1.

Rachmah, Aninditha., Urip Harahap dan Poppy Anjelisa Zaitun Hasibuan. 2018. Pengaruh Ekstrak Etanol Kulit Buah Nanas (Ananas Comosus (L.) Merr.) terhadap Glukosa Darah pada Mencit Hiperglikemia Secara In Vivo. Palembang: Jurnal ‘Aisyiyah Medika Volume 2.

Yuliastri, Wa Ode., Nike Herpianti Lolok, Nurlena Ikawati dan Rifkha Maghvira. 2020. Uji Efek Ekstrak Bawang Hitam (Allium sativum) terhadap Penurunan Kadar Glukosa Darah pada Tikus Putih (Rattus novergicus L) dengan Metode Tes Toleransi Glukosa Oral (TTGO). Kendari: PharmaCine Volume 01 Nomor 01.

Indrawati, Sri., Yuliet, Ihwan. 2015. Efek Antidiabetes Ekstrak Air Kulit Buah Pisang Ambon (Musa paradisiaca L.) Terhadap Mencit (Mus musculus) Model Hiperglikemia. Galenika Journal of Pharmacy Vol. 2 (1): 133 – 140.

Chan, E.W.C., (2009). Bioactivities and Chemical Constituents of Leaves of Some Etlingera species (Zingiberaceae) in Peninsular Malaysia. Malaysia: Tesis Monash University Sunway Campus.

Parameshwar, S., Srinivasan K.K., Rao C.M., 2002. Oral Antidiabetic Activities of Different Extracts of Caesalpinia bonducella Seed Kernels. Journal of Pharmaceutical Biology. 40 (8): 590-595.

Zhao, G., Li, X., Chen, W., Xi, Z., and Sun, L. 2012. Three New Sesquiterpenes from Tithonia diversifolia and Their Antihyperglycemic Activity. Fitoterapia, 83 pp. 1590–1597.

Yoshikawa, M., Nishida, N., Shimoda, H., Takada, M., Kawahara, Y. and Matsuda, H. (2001). Polyphenol Constituents from Salacia Species: Quantitative Analysis of Mangiferin with Glucosidase and Aldose Reductase Inhibitory Activities. J. Pharmac. Soc. Jap. 121: 371-378.

Mahendra, B. 2008. Care Your Self Diabetes Mellitus. Jakarta: Penebar Plus.

Yu, B. C., 2008, Chang, C. K., Su, C. F., and Cheng, j. T., Mediation of ?-endorphin in Andrographolide-Induced Plasma Glucoselowering Action in Type I Diabetes-Like Animals, Naunyn-Schmiedeberg’s Arch Pharmacol, (377): 529–540.

Maria John K. M, Rajesh J, and Mandal AKA, Sampath Natarajan, 2011. European Journal of Experimental Biology, 1 (3):145-153.

Ejiofor NC, Ezeagu IE, Ayoola M, Umera EA. Determination of the Chemical Composition of Avocado (Persea americana) seed. Adv Food Technol Nutr Sci Open J. 2018; SE (2): S51-S55.

Xia F, Zhong Y, Li M, Chang Q, Liao Y, Liu X, 2015. Antioxidant and Anti-Fatigue Constituents of Okra. Nutrient. 7:8846-58.

Chan, WC., Tan., L.T.H.T., Chan, KG., Lee, L.H., and Goh, B A Sesquiterpene Alcohol with Multifaceted Pharmalogical and Biological Activities. Journal Molecules (529): 1-40.

Widowati, W., 2008, Potensi Antioksidan sebagai Antidiabetes, JKM, Vol. 7 No.2, 193-202.

Sunaryo H, Kusmardi, Trianingsih W. 2012. Uji Aktivitas Antidiabetes Senyawa Aktif dari Fraksi Kloroform Herba Ciplukan (Physalis angulata L.) terhadap Penurunan Kadar Glukosa Darah dan Perbaikan Sel Langerhans Pankreas pada Mencit yang Diinduksi Aloksan. Farmasains 1(5):246-251

Bambang S. Eko S. 2005. Stres Oksidatif dan Peran Antioksidan pada Diabetes Melitus. Majalah Kedokteran Indonesia 55 (2): 89-90.

Oliveira L, Santos D, Barbosa-da-Silva S, Mandarim-de-Lacerda C, Aguila M. The Inflammatory Profile and Liver Damage of a Sucrose-Rich Diet in Mice. J. Nut. Biochem 2014;25(2):193-200.

Downloads

Published

2021-12-31

How to Cite

Novalinda, N., Priastomo, M., & Rijai, L. (2021). Literature Review: Bahan Alam yang Berpotensi sebagai Antidiabetes: Literature Review: Natural Ingredients that Have Potential as Antidiabetic. Proceeding of Mulawarman Pharmaceuticals Conferences, 14(1), 389–397. https://doi.org/10.25026/mpc.v14i1.595

Most read articles by the same author(s)

<< < 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >>